Today L.O.V.E ★ Tiada Insan Suci Tanpa Dosa Pada Masa Lalu, Tiada Insan Berdosa Yang Gelap Masa Depannya..- SETIA HUJUNG NYAWA-.

Monday, 7 May 2012

# Tutorial ; Marquee Text

Assalamualaikum ..
Moshi-moshi(^.^)v

Hello pepps .. Hari nie rasa macam nak buat tutorial pulak. Hmm.. nampak tak marquee text aku kat atas tu??
Nak jugak ?? Meh sini kita belajar sama2 ..

1 . Sign in akaun blogger anda
2 . Dashboard -> Design -> Add a Gadget -> HTML/JavaScript

Aku ada 2 pilihan untuk korang . Sama ada mahu yang trek yang panjang macm aku atau mahu yang kecil saja ..

a)
 
Howdy there!
Good to see ya!
Hi There!

<MARQUEE WIDTH="25%" BGCOLOR=YELLOW>
Howdy there!<P>
Good to see ya!
</MARQUEE>Hi There!

atau
b)
Hello.

Howdy there!

Hi There!

Hello.
<MARQUEE BGCOLOR=YELLOW>
Howdy there!
</MARQUEE>
Hi There!

Dah buat pilihan ?? So tinggal nak ubah apa yang patut lagi ..

warna hijau ; warna yang kamu mahu untuk warna background
warna ungu ; perkataan yang kamu nak letak dalam kotak kamu
warna jingga ; untuk perkataan diluar kotak . Tapi kalau korang tak mahu letak perkataan luar kotak tu pun tak apa, just padam .

Dah semua ke? Okey klik save and lihat la hasilnya ..

 p/s ; jangan lupa bagitau kalau menjadi okey .. TQ

Kalau nak ambik code highlight dulu lepas tu tekan CTRL + C serentak ya ?

♥ Terima kasih kerana sudi membaca. Semoga mendapat info yang berguna. SHARING IS CARING kan?? *maaf penggunaan kata AKU* ♥

No comments:

Post a Comment