Today L.O.V.E ★ Tiada Insan Suci Tanpa Dosa Pada Masa Lalu, Tiada Insan Berdosa Yang Gelap Masa Depannya..- SETIA HUJUNG NYAWA-.

Thursday, 31 December 2015

26 # Wordless Thursday : SELAMAT TAHUN BARU

Moshi-moshi (^.^)v



p/s : last entry for this year. Maafkan aku andai ada kata² yang tidak menyenangkan. 


♥ Terima kasih kerana sudi membaca. Semoga mendapat info yang berguna. SHARING IS CARING kan?? *maaf penggunaan kata AKU* ♥

Wednesday, 30 December 2015

Segmen Bloglist & Blogwalking By Beautiful Of Iman

Moshi-moshi (^.^)v


klik banner kita join bersama

tarikh tutup 15 JANUARI 2016 jam 12 malam


♥ Terima kasih kerana sudi membaca. Semoga mendapat info yang berguna. SHARING IS CARING kan?? *maaf penggunaan kata AKU* ♥

DAA : Danang Juara Pertama

Moshi-moshi (^.^)v

Selama 2 bulan D’academy Asia berlangsung (kalau tak silap) dan malam tadi tibalah sudah kekemuncak yang dinanti-nantikan iaitu malam Result Grand Final DAA..


Tahniah diucapkan kepada Danang dari Indonesia kerana telah dinobatkan sebagai juara pertama D’academy Asia.



Manakala Lesti dari Indonesia di tempat kedua dan Shiha dari Malaysia tempat ke-3 


Hadiah yang diperoleh Juara ini sangat besar, selain berupa wang tunai ratusan juta rupiah yang ditaja oleh jamu Tolak linu herbal sido muncul, Juara juga akan mendapatkan hadiah berupa dua tiket kapal terbang kelas bisnes dari syarikat penerbangan Royal Brunei Airlines untuk ke London dan Dubai.

Hadiah Wang tunai bagi pemenang juara D’academy Asia adalah :
Juara - Rp. 150.000.000,- 
Tempat ke2 - Rp. 100.000.000,-
Tempat ke-3 - Rp. 50.000.000,-

Maaflah aku tak tahu pulak berapa kiraannya dalam Ringgit Malaysia, hee.. Apa-apa pun pujian harus kita berikan untuk Shiha dan sekalung tahniah kerana telah berjaya layak hingga ke final. Ini membuktikan yang bakat dari Malaysia juga mampu untuk menandingi bakat² dari Indonesia untuk menyanyikan lagu dangdut/melayu asli.

So sampai sini sajalah coretan aku pasal DAA, lepas ni dah tak ada dah. Ringkas sangatkan ulasan aku kali ini? Hehe, kesuntukkan masa sebenarnya. Okaylah, sekian dan terima kasih.


--TAMAT--



♥ Terima kasih kerana sudi membaca. Semoga mendapat info yang berguna. SHARING IS CARING kan?? *maaf penggunaan kata AKU* ♥

Tuesday, 29 December 2015

New Year Giveaway by Angelene

Moshi-moshi (^.^)v

click this banner to join :)

My new year wish is ;

Nothing much I want for this new year, I just hope that my parents still live a long life and other family still by my side. Bukan mahu berlagak baik tapi, as long as I live in this world, I'm not good enough for my parents  and not enough to please them. I admit sometimes I hurt their feelings and against their words. So I hope I will be a better person for my parents, my family and also for my religion.

And also I wanna be more mature yang bersesuaian dengan umur akulah kan and hope I can leave my childish behaviour. And if posibble I wish I can meet my prince charming, hehe.. Itu pun kalaulah tapi kalau tidak ada rezeki tahun ini its okay, next year maybe InshaAllah. Bersangka baik dengan ketentuanNya.

You know what? Im so in love with this dreamcatcher since I saw it in one of the Korean drama I watched. I really want it so bad, but I didin’t know where to find it and only dreaming to have it coz its hard to find at my place (Tawau). So this is also my wishes for new year. Please Angelene make me the one who can get this, pleaseeeee…

p/s : sorry for my broken english. Oh, my English!



♥ Terima kasih kerana sudi membaca. Semoga mendapat info yang berguna. SHARING IS CARING kan?? *maaf penggunaan kata AKU* ♥

Monday, 28 December 2015

Pencarian Top 5 Blogger 2016

Moshi-moshi (^.^)v

*tekan banner untuk join

Tag rakan : Suzie
Nama panggilan dalam blog : Beby (boleh) / Yatie (pun bole)
Tempoh pengalaman berblogging : Sudah 3 tahun lebih


♥ Terima kasih kerana sudi membaca. Semoga mendapat info yang berguna. SHARING IS CARING kan?? *maaf penggunaan kata AKU* ♥

Year End + New Year Giveaway? By Aynal M

Moshi-moshi (^.^)v


klik banner untuk join :)

Tag : tomodachi


♥ Terima kasih kerana sudi membaca. Semoga mendapat info yang berguna. SHARING IS CARING kan?? *maaf penggunaan kata AKU* ♥

DAA : Grand Final

Moshi-moshi (^.^)v

Entri aku yang lalu pasal Top 6 kan? Sudah baca? Terima kasih.. Aku malas mahu merepek banyak, so aku terus sajalah dengan keputusannya ya?

Lesti DA1 (Indonesia) 
Evi Masamba (Indonesia)
Irwan DA2 (Indonesia) - TERSINGKIR
Danang DA2 (Indonesia)  
Shiha Zikir (Malaysia)  
Fitri Hiswandy (Malaysia)

Agak mengejutkan resultnya kan? Biasalah reality show ni memang banyak kejutan dan ada saja kejutan yang tidak terjangka. Banyak jugaklah rakyat Indonesia tak berpuas hati dengan keputusan tersebut. Rata² mereka berpendapat yang penjurian yang dilakukan oleh pihak Dewan Juri tidak adil  dan tidak masuk akal. Walhal dewan² juri terdiri daripada mereka² yang berpegalaman dalam bidang musik. 

Pada malam berikutnya (24 Dis 15), Battle untuk Top 5 pulak berlangsung dan keputusannya ;

Danang DA2 (Indonesia) 
Lesti DA1 (Indonesia) 
Shiha Zikir (Malaysia) 
Evi Masamba (Indonesia) - TERSINGKIR
Fitri Hiswandy (Malaysia)

Keputusan kali ini lagi mengejutkan, Evi yang merupakan juara kedua selepas Lesti untuk salah satu pertandingan dangdut yang disiarkan di Indosiar adalah salah seorang calon peserta yang telah dijangkakan akan layak ke final. Namun, rezeki tidak memihak kepada beliau.

Kemarahan rakyat Indonesia semakin menjadi-jadi, sehinggakan 2 peserta dari Malaysia Shiha dan Fitri mengalami gangguan emosi ketika membuat persembahan dek kerana kencaman² keyboard warrior di laman² sosial.

Namun, mereka masih tetap bertahan dan bangkit untuk meneruskan perjuangan yang semakin hampir ke kemuncaknya. Di Top 4, peserta² yang masih tinggal diberikan peluang dua kali/hari bertanding untuk mengumpul markah dari dewan² juri seperti selalunya, dan result untuk top 4 adalah; 

Lesti DA1 (Indonesia) 
Danang DA2 (Indonesia)  
Shiha Zikir (Malaysia)  
Fitri Hiswandy (Malaysia) - TERSINGKIR

Dan tibalah saat² yang dinantikan, acara kemuncak DAA malam ini, iaitu Grand Final yang akan menentukan juara D’academy Asia untuk pertama kalinya.


Jika anda ingin menyaksikan secara live pergi sahaja ke www.vidio.com. Marilah kita bersama-sama mendoakan dan menyokong perjuangan Shiha yang membawa nama Malaysia. Sama² kita nantikan siapakah yang bakal menjuara DAA ini.


p/s : semoga berjaya Shiha






♥ Terima kasih kerana sudi membaca. Semoga mendapat info yang berguna. SHARING IS CARING kan?? *maaf penggunaan kata AKU* ♥

Friday, 25 December 2015

LIRIK : Muara Kasih Bunda - Shiha (D'Academy Asia)

Moshi-moshi (^.^)v


Bunda
Engkaulah muara kasih dan sayang
Apapun pasti kau lakukan
Demi anakmu yang tersayang

Bunda
Tak pernah kau berharap budi balasan
Atas apa yang kau lakukan
Untuk diriku yang kau sayang

Saat diriku dekat dalam sentuhan
Peluk kasihmu dan sayang
Saat ku jauh dari jangkauan
Doa mu kau sertakan

Maafkan diriku bunda
Kadang tak sengaja ku membuat remah hatimu terluka
Kuingin kau tahu bunda
Betapa kumencintaimu lebih dari segalanya

Kumohon restu dalam langkahku
Bahagiaku seiring doamu

Bunda
Tak pernah kau berharap budi balasan
Atas apa yang kau lakukan
Untuk diriku yang kau sayang

Saat diriku dekat dalam sentuhan
Peluk kasihmu dan sayang
Saat ku jauh dari jangkauan
Doa mu kau sertakan

Maafkan diriku bunda
Kadang tak sengaja ku membuat remah hatimu terluka
Kuingin kau tahu bunda
Betapa kumencintaimu lebih dari segalanya

Kumohon restu dalam langkahku
Bahagiaku seiring doamu

Bunda
Engkaulah muara kasih dan sayang
Apapun pasti kau lakukan
Demi anakmu yang tersayang


 penyanyi asal lagu ini adalah Erie Susan ;








♥ Terima kasih kerana sudi membaca. Semoga mendapat info yang berguna. SHARING IS CARING kan?? *maaf penggunaan kata AKU* ♥

DAA : TOP 6 (UPDATED!)

Moshi-moshi (^.^)v

Oleh kerana hari tu entry aku berterabur sana sini sampai sakit mata dan hati aku melihatnya, maka hari ini dengan kerajinan yang ada aku update balik untuk kesenangan hati aku, hee..

 Korang dah baca ke entri aku yang lepas? Yang ini bah.. Sudahkah? Bagus, terima kasih. Kepada yang belum baca tu silakanlah baca itupun kalau sudi dan kalau berkeinginan untuk tahu. Tiada paksaan, jangan risau..

Tidak perlulah aku membebel panjangkan? Inilah hasil konsert DAA untuk Top 10 yang sudah berlalu;


1. Lesti DA1 (Indonesia) 
2. Evi Masamba (Indonesia)
3. Irwan DA2 (Indonesia) 
4. Yaniey Junaini (Brunei) - TERSINGKIR 15 Disember 2015
5. Wan Syuhada (Malaysia) 

1. Danang (Indonesia)  
2. Shiha Zikir (Malaysia)  
3. ATY DA2 (Indonesia) 
4. Fitri Hiswandy (Malaysia)
5. Henny Hanip (Singapura) - TERSINGKIR 17 Disember 2015


Pada hari berikutnya pula, peserta yang masih terselamat meneruskan perjuangan mereka untuk layak ke pusingan seterusnya. Persaingan sengit kian terasa antara para peserta yang masih tersisa. Setiap mereka memperlihatkan peningkatan masing². Terutama sekali peserta dari Malaysia yang masih bertahan. Mereka membuktikan yang mereka jugak boleh bersaing dengan peserta² dari Indonesia yang memang mempunyai kekuatan dalam pertandingan ini.

Pada 18 dan 19 Disember. DAA telah didatangi oleh tetamu istimewa iaitu penyanyi nombor 1 negara kita the one & only Dato Siti Nurhaliza. Memang meriah DAA tersebut dengan kehadiran beliau. Oleh sebab sambutan yang hangat daripada para penonton, dengar khabar Dato Siti akan tampil sekali lagi, tapi belum dipastikan bila. Kita tunggu dan lihat kata penganjur.



Keputusan Top 8 pulak adalah ;

1. Lesti DA1 (Indonesia)
2. Evi Masamba (Indonesia)
3. Irwan DA2 (Indonesia)
4. Wan Syuhada (Malaysia) - TERSINGKIR 19 Disember 2015

1. Danang (Indonesia)  
2. Shiha Zikir (Malaysia)  
3. ATY DA2 (Indonesia) TERSINGKIR 21 Disember 2015
4. Fitri Hiswandy (Malaysia)

Setelah berehat untuk sehari sempena menghormati hari ibu yang disambut setiap 22 Disember setiap tahun oleh tuan rumah (Indonesia), malam ini studio 5 akan dimeriahkan semula dengan D’academy Asia Top 6. Hanya tinggal dua peserta dari Malaysia yang tinggal dan 4 dari Indonesia. Semestinya persaingan yang hebat akan berlaku. Jadi kita nantikan keputusannya..

Lesti DA1 (Indonesia) 
Evi Masamba (Indonesia)
Danang (Indonesia)  
Irwan DA2 (Indonesia)
Shiha Zikir (Malaysia)  
Fitri Hiswandy (Malaysia)

p/s : semoga berjaya Shiha dan Fitri












♥ Terima kasih kerana sudi membaca. Semoga mendapat info yang berguna. SHARING IS CARING kan?? *maaf penggunaan kata AKU* ♥

Tuesday, 22 December 2015

25 # Wordless Wednesday (KUCING BERBICARA)

Assalamualaikum..
Moshi² (^.^)v



♥ Terima kasih kerana sudi membaca. Semoga mendapat info yang berguna. SHARING IS CARING kan?? *maaf penggunaan kata AKU* ♥

AKU MENANG?!

Assalamualaikum..
Moshi² (^.^)v

"Aku menang?! Betulkah? Macam tak percaya pulak rasanya. Eh, betulkah ni? Macam mana boleh? Aku tak salah tengokkah ni? Aku tak salah fahamkah ni? Aku tak mimpikah ni? Somebody please wake me up, pleaseeee!!" 


Itulah kejadian dan persoalan yang bermain-main dikepala aku masa tengok result salah satu GA yang aku join. Sebenarnya semalam aku baru dapat tahu, entah macam mana aku boleh tergerak hati pergi blog sis Sabrina ni. Bila ternampak result tu lama jugak aku tenung dan renung, siap aku klik jgk berkali² link url aku sendiri. Mahu satu hari jugaklah aku ada keyakinan (sikit) untuk percaya yang aku memang menang.

Betul, jujur sungguh aku tak sangka dan aku tidak letak harapan pun mahu menang apa² sebab kalau pemenang ditentukan guna random.org memang sah² aku tiada luck. Tapi bila menang top refferal ni lagilah aku tak sangka². Aku memang suka join segman² dan GA bagai ni, sebab nak tambah kawan/followers dan suka melawat ke blog² blogger yang lain, sebab aku suka tengok keunikan dan kekreatifan blogger menghias blog mereka sendiri.

Alhamdulillah syukur, rezeki dihujung tahun. Terima kasihlah kepada rakan² blogger dan jugak mungkin bukan blogger tapi hanya berkunjung ke blog aku kerana sudi mengklik dan menjadikan aku pemenang untuk top refferal ni, yeahhhh... Terima kasih banyak, sayang kamu. 

Dan Terima kasih jugak dekat sis Sabrina berikan aku kemenangan ni, dan tahniah sebab berjaya mengemudi giveaway ini dengan jayanya. Harap² di hari mendatang sis buat lagi GA macam ni ya?Semoga bertambah-tambahlah rezeki sis, dan semoga menjadi blogger yang berjaya. Muah cikit ^__^  

p/s : kepada yang join GA yang sama cuba cek juga, mana tahu kamu jugak salah seorang pemenangnya. 

♥ Terima kasih kerana sudi membaca. Semoga mendapat info yang berguna. SHARING IS CARING kan?? *maaf penggunaan kata AKU* ♥

Monday, 21 December 2015

Tawau Rasai Gegaran Lagi

Assalamualaikum..
Moshi²(^.^)v

Memang kebiasaan aku tiap kali dah siap² nak pergi kerja aku akan cek telefon aku sementara tunggu bas, itu pun kalau ada data internetlah kalau tiada aku berdiri sajalah macam patung dekat bus stop, haha.. Bila aku buka telefon tu, agak terkejut jugak aku tengok jumlah chat dari group whatsapp kawan² aku. Sempat aku bertanya dalam hati, apa yang diaorang bincangkan.

Oleh sebab perasaan ingin tahu tu membuak-buak, aku buka then baca langsung terkejut. "Tawau terkena tempias gegaran lagi?!" Astagfirullah al-azim.. Macam mana aku boleh tak tahu? Aku rasa jugak gegaran semalam, aku tersedar jugak tapi aku ingatkan kucing² aku yang bermain dalam dapur. 

Lepas aku rasa dah tiada apa yang berlaku aku sambunglah balik tidur aku. Dalam kemamaian aku tu sebenarnya sempat jugak otak aku bagi isyarat yang tadi tu gempa bumi. Tapi aku buat dunno saja sebab rasa mengantuk masih bersisa.

Ini adalah gegaran kali kedua yang dirasai oleh kami (warga Tawau). Sebelum ini tidaklah kuat sangat gegarannya. Jadi orang yang tidur mati macam aku ni memang confirmlah langsung tak rasa gegaran tersebut. Tapi kali ini gegarannya memang kuat, aku boleh terasa walaupun aku tak perasan itu gegaran gempa bumi.


Dunia semakin tua, apa² saja boleh berlaku. Selagi kita boleh berwaspada kita berwaspadalah. Apa² kita hanya mampu berserah padaNya. Semoga kita semua sentiasa dibawah lindunganNya. Baca selanjutnya disini #prayforTawau


♥ Terima kasih kerana sudi membaca. Semoga mendapat info yang berguna. SHARING IS CARING kan?? *maaf penggunaan kata AKU* ♥

Friday, 18 December 2015

Saya nak menang tudung bawal crepe

Assalamualaikum..
Moshi² (^.^)v


Klik banner ye ..


♥ Terima kasih kerana sudi membaca. Semoga mendapat info yang berguna. SHARING IS CARING kan?? *maaf penggunaan kata AKU* ♥

Tuesday, 15 December 2015

Pencarian Bloglist Fiaz Diary Untuk January 2016

Assalamualaikum..
Moshi² (^.^)v


Sebab kenapa aku nak join? ;
  • Sebabnya, admin/owner blog dah jemput aku join segmen beliau, so dengan gembira dan rendah hatinya aku ikut serta sebagai tanda menyokong rakan blogger yang lainnya.
  • Sebab utamanya pulak, aku nak tambah rakan blogger dan follower, makin banyak rakan makin banyaklah yang boleh dipelajari dalam dunia blogging ni. Hebat tak hipotesis aku ni? hehe.. Jangan salah faham bukan nak kejar populariti (boleh ke popular?) tapi nak eratkan silaturrahim sesama insan..


Ok, thats it. Klik banner untuk join ye? 

♥ Terima kasih kerana sudi membaca. Semoga mendapat info yang berguna. SHARING IS CARING kan?? *maaf penggunaan kata AKU* ♥

Monday, 14 December 2015

10 soalan dari #jmbelog

Assalaumalaikum..
Moshi² (^.^)v..

Oleh kerana hari ni aku terasa bosan yang amat, aku usha-ushalah blog yang aku follow. Then aku ternampaklah entry dari blogger jmbelog. Walaupun aku tak tersenarai dalam tagging beliau tapi JM kata siapa² pun boleh jawab. So, dengan tak tahu malunya aku nak menjawab jugak, haha..

1) Tentang diri anda

- Tiada yang special sangat pun pasal diri aku ni, just ordinary girl yang kadang kala agak senget kepala otaknya. Boleh panggil aku Beby (malu dah nak guna nama ni sebenarnya) tak pun Yatie.Tapi sebenarnya aku banyak nama panggilan tau, tak perlulah nak senaraikan satu² bukan ini tujuan soalan tu, hehe..  so suka hatilah nak panggil apa, kalau aku respon bila dipanggil bermakna itulah nama aku.

2) Negeri kelahiran anda

- Tempat kelahiran aku nun jauh menyeberangi Laut China Selatan, iaitu Sabah Di Bawah Bayu bha. Bangga juga jadi sabahan ni walaupun baru² ini banyak dugaan dan khabar angin yang terjadi. Kesian bah..

3) Apa selalu anda lakukan bila ada masaalah atau stress

- Aku bukannya nak kata aku ni alim, tapi kalau aku dalam situasi yang dinyatakan aku kan ambik wuduk dan solat. Takpun aku akan berkurung dalam bilik dan menangis semahunya sampai aku lega. Bila dah rasa lega barulah otak boleh berfungsi untuk selesaikan masalah kan?

4) Dari mana hadirnnya idea anda berblog

- Dari zaman sekolah lagi aku minat berblogging sebabnya aku terpengaruh dengan satu cerita dekat tv ni, tapi aku dah lupa cerita apa. Bila tengok watak dalam cerita tu selalu update pasal kehidupan dan apa yang dia lalui setiap hari aku rasa macam best je, di situlah aku tanam minat nak berblogging. Tapi oleh kerana time tu family aku tak mampu nak belikan computer dan sediakan internet so keiginan tu terlupakan begitu sahaja.

5) Bila mula berbelog

- BIla dah habis SPM, aku ambil keputusan untuk bekerja sementara di Cyber Café. Ada seorang rakan sekerja aku ni rajin berblogging, bila tengok dia tiap hari ada saja yang di updatenya so, keiginan berblogging tu muncul semula. Pada permulaan nak berblogging memang agak blur, then malas nak cari tahu aku pun give uplah dan dalam hati berkata, “tak semudah yang aku fikirkan”. Then tibalah satu saat bila aku terasa bosan asyik buka facebook di laptop, idea aku untuk berblogging muncul semula. Kali ini aku dah tekad mahu jadi seorang blogger, dan sampailah sekarang walaupun tak sehebat mana pun penulisan aku ni.

6) Pernah anda sambut hari lahir, hadiah istimewa yang pernah anda dapat

- Pernah. Syukurlah boleh dikatakan tiap tahun ada saja surprise party yang dibuat oleh officemate aku. Tapi bukan untuk aku saja, kawan² sekerja yang lain pun kami buat jugak.

- Rantai. Hadiah ni boleh dikatakan istimewa jugaklah sebab diberikan oleh seseorang yang “pernah” jadi orang istimewa untuk aku. Bukan ex-boyfriend tau, kami hanya kawan aku je terlebih feel time tu kira macam bertepuk tangan sebelahlah, sedih plus malu aku. Tapi syukurlah kami masih boleh berkawan sampai sekarang.

7) Bagaimana ciri-ciri seseorang untuk teman hidup anda

- Err.. cam mana eh? Boleh tak kalau aku nak yang kaya dan kacak?haha.. Tak adalah, gurau saja ye? Bagi aku paling penting dia boleh jaga dan terima aku bersama familyku dengan seadanya. Boleh bimbing aku dan bakal anak² aku kejalan yang dirahmatiNya, InshaAllah.. Tapi kan, kalau dapat dia ni pun ok jugak, heeeeeeeee.....


8) Ucapan istimewa yang pernah anda terima dari seseorang / sesiapa saja

- Ucapan yang aku rasa istimewa sekali ialah daripada parents aku. Tak kisahlah ucapan hari jadi ke, tahniah ke apa-apalah ucapan dari mereka, buat aku terharu dan rasa gembira.

9) Pendapat tentang blog JM

- Bagi akulah kan? BlogJM simple and nice. Tak semak sangat dengan gadjet² yang entah apa². Part yang aku paling suka ialah kalimat suci yang animated tu. First time aku masuk ke blog JM memang yang itu buat aku terpaku dan hanya satu ayat keluar dari mulut aku, “WOW!”.

10) Berapa peratus layak untuk blog JM

- Aku tak pandai nak bagi² peratus ni. Tapi kalau aku bagi, JM jangan marah tau. Aku bagi 85/100, hee.. Sikit sangat ke? Maaf ya? Aku tak tahulah kenapa aku bagi peratus tu, number tu yang tiba² muncul bila baca soalan yang ini. Apa² pun semoga JM berjaya menjadi blogger yang Berjaya dan maybe boleh jadi yang terkenal kan, siapa tahu ada rezeki. Oklah, itu saja, sekian J


p/s : maaf kalau agak panjang merepek.




♥ Terima kasih kerana sudi membaca. Semoga mendapat info yang berguna. SHARING IS CARING kan?? *maaf penggunaan kata AKU* ♥

24 # Wordless Tuesday (BE INDEPENDENTI :])

Assalamualaikum..
Moshi² (^.^)v




♥ Terima kasih kerana sudi membaca. Semoga mendapat info yang berguna. SHARING IS CARING kan?? *maaf penggunaan kata AKU* ♥

DAA TERKINI : Top 10

Assalamualaikum..
Moshi² (^.^)v



Sudah lama rasanya aku tak update pasal DAA ni kan? Rasa macam dah banyak tertinggal ni. Tak apa, aku rajin hari ni so aku akan trylah update sebaik mungkin, InsyaAllah..

Entry yang lepas aku update pasal Top 15. So mari kita semak siapa yang berjaya ke pusingan seterusnya dan siapa yang tersingkir ;

DA Asia Grup A
Irwan DA2 (Indonesia)
Shiha Zikir (Malaysia)
Henny Hanip (Singapura) - yang TERSINGKIR 30 Nov 2015

DA Asia Grup B
Lesti DA1 (Indonesia)
Wan Syuhada (Malaysia)
George Maxson (Brunei ) - yang TERSINGKIR 02 Dis 2015

DA Asia Grup C
Danang (Indonesia)
Fitri Hiswady (Malaysia) - yang TERSINGKIR 04 Dis 2015
Yaniey Junaini (Brunei)

DA Asia Grup D
ATY DA2 (Indonesia)
MimiFly (Malaysia)
Neff Asley (Brunei) - yang TERSINGKIR 06 Dis 2015

DA Asia Grup E
Evi Masamba (Indonesia)
Hazman (Malaysia)
Anna Abdul (Brunei) - yang TERSINGKIR 08 Dis 2015

Namun, perjuangan peserta yang tersingkir tidak terhenti di situ sahaja.Pada 9 Disember, mereka diberi peluang sekali lagi ke pusingan Wild Card. Di mana hanya dua daripada lima orang peserta dipilih untuk ke pusingan seterusnya iaitu Top 12.

Berbeza dengan sebelum ini, nasib para peserta ditentukan dengan point yang diberi oleh Dewan² Juri, tapi pada kali ini komentator/pengkritik diberi kuasa sepenuhnya menetukan siapa yang harus dan layak untuk diberi peluang sekali lagi dengan memberi lampu hijau (layak) atau merah (gagal) mengikut persembahan yang mereka tunjukan. So mari kita semak keputusannya ;

Tahniah Henny dan Fitri :)
Setelah selesainya pusingan Wild Card, pusingan Top 12 pulak berlangsung. Pusingan kali ini hanya dibahagikan kepada dua kumpulan iaitu kumpulan A dan B. Format pertandiangan sama juga dengan sebelum-sebelumnya. 

Malam semalam merupakan malam result untuk kumpulan B dan merupakan malam terakhir untuk pusingan Top 12. Keputusan pusingan kali ini agak mengecewakan kerana dua orang peserta yang tersingkir adalah dari Malaysia.


Grup A
Irwan DA2 (Indonesia)
Lesti DA1 (Indonesia)
Evi Masamba (Indonesia)
Wan Syuhada (Malaysia)
Yaniey Junaini (Brunei)
Hazman (Malaysia) - TERSINGKIR 11 Disember 2015


Grup B
Henny Hanip (Singapura)
Danang (Indonesia) 
Aty DA2 (Indonesia) 
Shiha Zikir (Malaysia) 
Fitri Hiswandy (Malaysia)
MimiFly (Malaysia) - TERSINGKIR 13 Disember 2015

Malam ini pula akan berlangsungnya pusingan Top 10. Tiada perubahan kumpulan yang dilakukan. Setiap peserta dari setiap kumpulan akan diberi dua kali (hari) untuk bertanding mengumpul point sehingga salah seorang dari setiap kumpulan tersingkir. 

Nampak gayanya pertandingan ini seperti didominasikan oleh peserta dari Indonesia. Tidak dapat dinafikan lagi kehebatan peserta² mereka yang sentiasa mendapat pujian dan mengumpul mata tertinggi disetiap pusingan. Sepertinya kita dah boleh agak siapa yang akan menjuarai pertandingan ini.

Tapi mungkin terlalu awal untuk kita buat ramalan walaupun itu mungkin kenyataan, kita tunggu dan lihatlah dulu bagaimana hasilnya kerana peserta dari negera kita tak kurang hebatnya denagn sandaran utama kita, Shiha dan Syuhada yang setiap hari dapat dilihat peningkatannya. Jadi teruskanlah menyokong mereka agar mereka lebih bersemangat untuk terus berjuang.


p/s : sukanya tengok Amelina jadi komentator 















♥ Terima kasih kerana sudi membaca. Semoga mendapat info yang berguna. SHARING IS CARING kan?? *maaf penggunaan kata AKU* ♥

Friday, 11 December 2015

23 # Wordless Friday (ESOK CUTI!!!)

Assalamualaikum..
Moshi² (^.^)v


p/s : Happy weekend u'olls


♥ Terima kasih kerana sudi membaca. Semoga mendapat info yang berguna. SHARING IS CARING kan?? *maaf penggunaan kata AKU* ♥

Thursday, 10 December 2015

Amy Hilmirda Giveaway 2015

Assalamualaikum..
Moshi² (^.^)v

Klik Banner untuk join :)


♥ Terima kasih kerana sudi membaca. Semoga mendapat info yang berguna. SHARING IS CARING kan?? *maaf penggunaan kata AKU* ♥

Sunday, 6 December 2015

MYiDEAKiNi.com Random RM200 Bloglist Lelaki dan Wanita


Assalamualaikum..
Moshi² (^.^)v



"mengapa anda ingin menjadi salah satu dalam senarai bloglist MYiDEAKiNi.com." ;

sebabnya (mungkin jawapan aku ni agak klise dan mungkin rakan² blogger/peserta pun tulis benda yang sama. Tapi aku serius ni jawapan aku sendiri dan dah memang terset dalam otak aku tak ada main copy & paste tau!) aku nak naikkan trafik blog aku yang agak suram ni, terkadang aku rasa macam syok sendiri pulak bila entry² aku tak ada siapa yang peduli, so sad

Selain tu, aku nak tambah rakan/pengikut blog, bukan mahu mengejar populariti tapi ingin mengeratkan silaturahim dengan blogger yang lain. Makin banyak rakan makin banyak informasi yang aku boleh peroleh di samping boleh belajar dan membaiki cara penulisan blog agar lebih baik. Thats it.

Terima kasih admin sebab sudi jemput kita join, dah lama nak join sebenarnya tapi disebabkan agak sibuk so baru hari ini berkesempatan. Hari ini hari terakhir tau, so jom kita sertai beramai² sebelum terlambat. Klik banner ok. Good Luck dear :)

♥ Terima kasih kerana sudi membaca. Semoga mendapat info yang berguna. SHARING IS CARING kan?? *maaf penggunaan kata AKU* ♥

Giveaway by mrsfara bernilai RM329

Assalamualaikum..
Moshi² (^.^)v


Mari join ramai² :) Klik Banner ya..


♥ Terima kasih kerana sudi membaca. Semoga mendapat info yang berguna. SHARING IS CARING kan?? *maaf penggunaan kata AKU* ♥

Pencarian Blog Terkemas 2015!

Assalamualaikum..
Moshi² (^.^)v

Hi Guys! Om buat lagi segmen. Nak tahu Apa yang lain? Mari kita check apa yang lain.

Click Gambar untuk Join Tau!!

Pencarian Blog Terkemas 2015 aku adakan untuk mencari blog yang paling paling sangat kemas. Kemas dan cantik, sedap mata memandang bila jengah belog korang. Sambil sambil tu boleh promote belog korang dan juga blogwalking sesama blogger.


Haaa apa tunggu lagi, jom join. Hadiah adalah rahsia, Goodluck!

Tag : Ejum


♥ Terima kasih kerana sudi membaca. Semoga mendapat info yang berguna. SHARING IS CARING kan?? *maaf penggunaan kata AKU* ♥

1st Mini Giveaway by Azyyati Liah

Assalamualaikum..
Moshi² (^.^)v


Jom join, mudah sangat syaratnya..  Klik banner ya ? :)



♥ Terima kasih kerana sudi membaca. Semoga mendapat info yang berguna. SHARING IS CARING kan?? *maaf penggunaan kata AKU* ♥

Thursday, 3 December 2015

Jenis² Maskara Untuk Menjaga Bulu Mata

Assalamualaikum..
Moshi² (^.^)v


Maskara adalah salah satu bahan kosmetik yang mesti ada pada setiap wanita. Mesti korang semua dah tahu apa fungsinya kan? Jadi aku tak payahlah aku merepek banyak sangat.

Aku ni sebenarnya kalau bab² make up ni memang faillah. Sebab aku bukannya selalu bermake up, kalau pergi kerja pun setakat pakai lipgloss dan bedak compact sahaja, too simple right? Tapi bila pergi ke majlis² tertentu memang ada tambahan sikitlah itupun hanya tambah eye liner dengan maskara. Kepingin jugak nak belajar make up sebenarnya, tapi nantilah, hee..

Tapi ingat penggunaan maskara ni tak boleh selalu, takut nanti bagi effect dengan bulu mata kita apa lagi bila kita tersalah pilih maskara. Kang rosak bulu mata nanti menyesal tak sudah. So untuk mengelakkan perkara itu berlaku aku nak kongsi jenis² maskara yang sesuai untuk bulu mata kita, jangan ambil mudah tau?

1. Maskara anti gumpal (Non-Clumping Mascara)
Jenis anti gumpal berisi bahan-bahan tambahan seperti ekstrak sutra dan gliserin untuk membuat maskara lebih halus dan tidak menggumpal. Biasanya maskara anti gumpal dilengkapi dengan sikat yang panjang untuk meminimalkan gumpalan.

2. Maskara melentikkan bulu mata (Curling mascara)
Maskara ini digunakan untuk membuat bulu mata anda lebih lentik.

3. Maskara Water Proof (Tahan Air)
Maskara waterproof tidak memiliki bahan sensitif terhadap air, tahan terhadap keringat dan kelembaban, tahan terhadap hujan dan air mata. Maskara waterproof sesuai digunakan untuk acara pernikahan ataupun acara diluar. Maskara waterproof dapat dihilangkan dengan menggunakan make-up remover. Namun, tidak digalakkan untuk orang yang memiliki bulu mata yang halus kerana dapat menyebabkan kerosakan.

4. Maskara untuk memanjangkan bulu mata (Lengthening mascara)
Lengthening mascara adalah pilihan terbaik jika anda memiliki bulu mata pendek. Lengthening mascara dilengkapi dengan bulu sikat yang tebal untuk membantu meratakan maskara pada bulu mata.

5. Maskara untuk menebalkan bulu mata (Volumizing mascara)
Volumizing mascara dapat menambahkan volume untuk bulu mata Anda. Volumizing mascara berisi zat polimer silikon dan lilin yang membuat bulu mata Anda terlihat lebih tebal.


p/s : semoga bermanfaat :)


♥ Terima kasih kerana sudi membaca. Semoga mendapat info yang berguna. SHARING IS CARING kan?? *maaf penggunaan kata AKU* ♥

Wednesday, 2 December 2015

Give Away Akhir Tahun 2015 Sheila Inspire

Assalamualaikum..
Moshi² (^.^)v..


klik banner untuk join ya.. 
See you there..
Good Luck guys..


♥ Terima kasih kerana sudi membaca. Semoga mendapat info yang berguna. SHARING IS CARING kan?? *maaf penggunaan kata AKU* ♥

Monday, 30 November 2015

Segmen Tonton Guruku Tersayang

Assalamualaikum..
Moshi² (^.^)v

http://ucingkadayan.blogspot.com/2015/11/segmen-guruku-tersayang.html

Mari Tonton Video Cover Animasi Guruku Tersayang Khas Buat Guru Anda yang telah Mengajar Anda.Segmen ini Terbuka kepada Semua.Syarat-syaratnya Mudah.

1) Follow Blog Uk,Google +, Blogger Ku dan Facebook Uk.
2) Buat Tajuk Post Segmen Tonton Guruku Tersayang.
3) Copy Semua Coding yang telah disediakan di box dan Paste ke dalam ruangan html dan publish.
4) Tinggalkan Url Post Anda ke Ruangan Komen ini.

Tarikh Tutup Segmen 4-12-2015.Jangan Jadikan Anda Orang yang Ketinggalan Untuk Tidak Menontonnya.


♥ Terima kasih kerana sudi membaca. Semoga mendapat info yang berguna. SHARING IS CARING kan?? *maaf penggunaan kata AKU* ♥