Today L.O.V.E ★ Tiada Insan Suci Tanpa Dosa Pada Masa Lalu, Tiada Insan Berdosa Yang Gelap Masa Depannya..- SETIA HUJUNG NYAWA-.

Monday, 30 November 2015

Segmen Tonton Guruku Tersayang

Assalamualaikum..
Moshi² (^.^)v

http://ucingkadayan.blogspot.com/2015/11/segmen-guruku-tersayang.html

Mari Tonton Video Cover Animasi Guruku Tersayang Khas Buat Guru Anda yang telah Mengajar Anda.Segmen ini Terbuka kepada Semua.Syarat-syaratnya Mudah.

1) Follow Blog Uk,Google +, Blogger Ku dan Facebook Uk.
2) Buat Tajuk Post Segmen Tonton Guruku Tersayang.
3) Copy Semua Coding yang telah disediakan di box dan Paste ke dalam ruangan html dan publish.
4) Tinggalkan Url Post Anda ke Ruangan Komen ini.

Tarikh Tutup Segmen 4-12-2015.Jangan Jadikan Anda Orang yang Ketinggalan Untuk Tidak Menontonnya.


♥ Terima kasih kerana sudi membaca. Semoga mendapat info yang berguna. SHARING IS CARING kan?? *maaf penggunaan kata AKU* ♥

DAA : Peserta Malaysia Layak ke Peringkat Seterusnya (Top 15)

Assalamualaikum..
Moshi² (^.^)v

Tahniah di ucapkan kepada kelima-lima peserta dari Malaysia, Mimifly, Shiha, Fitri, Hazman dan Syuhada kerana layak ke pusingan seterusnya iatu ke pusingan Top 15 Dangdut D’academy Asia.


Seperti pusingan yang lalu para peserta di bahagikan kepada 5 kumpulan iaitu kumpulan A, B, C, D dan E. Dalam setiap kumpulan terdiri dari 4 orang peserta yang mewakili setiap negara. Namun, untuk pusingan kali ini setiap kumpulan hanya terdiri dari 3 peserta kerana 5 orang peserta telah tersingkir sebelum ini.

Berikut adalah pembahagian peserta Top 15 yang akan bersaing :

Grup A D’Academy Asia
•             Shiha Zikir (Malaysia)
•             Irwan (Indonesia)
•             Henny Hanip (Singapura)

Grup B D’academy Asia
•             Lesti (Indonesia)
•             George Maxson (Brunei Darussalam)
•             Syuhada (Malaysia)

Grup C D’Academy Asia
•             Yanie Junaini (Brunei Darussalam)
•             Fitri Hiswady (Malaysia)
•             Danang (Indonesia)

Grup D D’Academy Asia
•             Aty (Indonesia)
•             Mimifly (Malaysia)
•             Neff Aslee (Brunei Darussalam)

Grup E D’Academy Asia
•             Anna Abdul (Brunei Darussalam)
•             Evi (Indonesia)
•             Hazman (Malaysia)

Malam semalam telah berlangsungnya persaingan untuk kumpulan A, dimana satu-satunya peserta Singapura telah tersinggkir kerana mendapat point yang rendah antara 2 peserta lainya.

Jumlah point peserta kumpulan A ;

1. Irwan Indonesia - 697
2. Shiha Zikir Malaysia - 686
3. Henny Hanip Singapura - 648 (tersingkir)

Siapa yang penasaran (ceh, berindon pulak kita!) nak tengok macam mana rupa bentuk pertandingan ni boleh saksikan di video.com. Kalau tak silap boleh saksikan secara live streaming jugak di situ.


p/s : entry aku kali ni sekejap skema skejap poyo, haraf maaflah ye :D

♥ Terima kasih kerana sudi membaca. Semoga mendapat info yang berguna. SHARING IS CARING kan?? *maaf penggunaan kata AKU* ♥

Sunday, 29 November 2015

Misi kembara Si Citam

Assalamualaikum..
Moshi² (^.^)v


Mari kita bantu Si Citam selesaikan misi kembaranya. Klik banner untuk join dan ikut syarat yang owner dah tetapkan. Syaratnya tak susah mana pun.

Sebenarnya sudah lama aku mahu join misi ni, tapi asyik tanguh² sampai terlupa pulak. Nasib bek owner blog Zie jemput kita join. Jangan jadi macam aku tau, tak baik tangguhkan benda yang baik. nampak dan baca entry ni terus saja join ok? Good Luck guys..


♥ Terima kasih kerana sudi membaca. Semoga mendapat info yang berguna. SHARING IS CARING kan?? *maaf penggunaan kata AKU* ♥

Friday, 27 November 2015

OFFICIALLY 25th NOW

Assalamualaikum..
Moshi² (^.^)v

Alhamdulillah, hari ini  genaplah umurku 25 tahun, omg! Rasa tua sangat pulak diri ini, haha.. Kini aku melangkah ke satu lagi fasa kehidupan, iaitu alam dewasa dan oleh itu aku terpaksa ucap selamat tinggal untuk alam remaja, wuuw sedih pulak rasanya..

Aku dah tak boleh berhuhahuha macam kanak² riang. Aku mesti jadi matang, cool dan feminim macam kakak², hmm.. bolehkah aku macam tu? Orang kata umur dengan perangai aku ni tak setaraf (adakah patut?) umur dah tua tapi perangai masih macam budak², manja dan gedik (sikit jew) tak sudah. InsyaAllah aku akan cuba matangkan diriku, jadi setaraflah umur dan perangaiku.

Terima kasih kepada kawan² dan familyku yang bagi ucapan untuk aku. Doa kalian aku sangat hargai. Dan tak lupa kawan² sekerja yang sudi buat surprise, terima kasih banyak korang terharu aku, kamu semua memang the best, hehe.. Comel sangat kek yang korang bagi, nak makan pun tak sampai hati. Meh aku belanja gambar kek tu ;

Comel kan? Warna kuning gitu, dah tu sedap pulak.. yummyyy..

Apa-apa pun aku bersyukur kehadrat Ilahi sebab masih bagi peluang aku hidup di muka bumi ni. Semoga aku akan lebih tabah menjalani hari² mendatang, dan semoga aku diberi kesempatan lagi untuk hidup lebih lama supaya aku boleh berbakti untuk kedua orang tuaku dan memperbaiki diriku agar mendekatkan diri kepada Allah dan menjadi muslimah sejati, InsyaAllah, Aminn..

Eh, eh.. korang pulak taknak wish dekat aku ke? Hee.. kalau sudilah J


p/s : I wish I can meet my prince charming one fine day, INSYAALLAH (haha, mimpi je lah kau cik Beiby oi!)


♥ Terima kasih kerana sudi membaca. Semoga mendapat info yang berguna. SHARING IS CARING kan?? *maaf penggunaan kata AKU* ♥

Tuesday, 24 November 2015

Mini Giveaway by Myra & Ina

Hai assalamualaikum, 


klik banner

Syarat Penyertaan

1. Follow blog  Ina.
2. Wajib follow Instagram (jika ada) @flowery.dot
3. Like fanpage 

Senarai Hadiah

Sweatshirt 2x di Flowery.dot


 Shawl Hanis Zalikha 2x

Crispy choco jar 2x

Necklace 2x di flowery.dot
Pemilihan Pemenang

Blog;
Top Refferal & Random
Instagram; 
1. Like paling banyak
2. Tag paling banyak
3. Random

* Jika peserta melebihi 100 orang, hadiah akan ditambah


♥ Terima kasih kerana sudi membaca. Semoga mendapat info yang berguna. SHARING IS CARING kan?? *maaf penggunaan kata AKU* ♥

Thursday, 19 November 2015

Pertandingan Bakat Dangdut D'Academy Asia (DAA)

Assalamualaikum..
Moshi² (^.^)v


Ramai anatara kita yang tidak tahu, sekarang ini tengah berlangsungnya Pertandingan Bakat dangdut, D'Academy Asia yang disiarkan di salah satu stesen television Indonesia (Indosiar). Pertandingan ni kira besar jugaklah kerana ia melibatkan peserta dari 4 negara yakni Indonesia, Malaysia, Singapura dan Brunei Darussalam. Setiap negara menghantar 5 wakil yang akan bersaing di D'Akademi Asia. Program ni disiarkan secara langsung setiap malam pukul 18.30 WIB.

Program ini dihoskan oleh pengacara² yang tidak asing lagi di negara tersebut yang sentiasa mengamatkan keadaan iaitu Ramzi, Rina Nose, Irfan Hakim dan Andika Pratama. Manakala, juri² yang terlibat pulak Saiful Jamil (Indonesia), Soimah (Indonesia), Iis Dahlia (Indonesia), Inul Daratista (Indonesia), Ivan Gunawan (Indonesia), Roslina (Singapura), Fakhrul Razi (Brunei Darussalam), Mas Idayu ( Malaysia), Amelina (Malaysia).

Walaupun nama pertandingan ni Pertandingan Pencarian Bakat dangdut tapi tak semestinya peserta hanya menyanyikan lagu dangdut. Mereka jugak boleh membawakan lagu² asli melayu seperti lagu zapin, lagu joget atau yang seumpama dengannya. Peserta juga akan bersaing dalam 2 pusingan dimana dalam pusingan kedua peserta yang mendapat point terendah akan tersingkir. Pada 18th Nov baru² ni peserta dari Singapura, Abby Tinara telah tersingkir. Manakala peserta dari Malaysia, Mimifly atau Mimi (OneNationEmcee) berapa ditempat ketiga. 

Yang uniknya dengan pertandingan ini, selain diadili dan dikomen oleh juri² yang ada, mereka jugak akan diadili dan diberi markah oleh dewan juri secara online streaming. Juri² tersebut adalah Pak Ngah (Malaysia), Zulkefli (Malaysia), DJ Daffy (Brunei Darussalam), Hans Anwar (Brunei Darussalam), Mayuni (Singapura), Hendro Saky (Indonesia) dan Hetty Koes Endang (Indonesia ).

Berikut ini Senarai Nama Peserta TOP 20 D'academy Asia 2015 :




Oleh sebab kita di Malaysia ni tak dapat nak saksikan secara langsung dikaca tv, so kita hanya boleh tengok dekat Youtube walaupun bukan live. Oklah tu dari tak adakan? Kita kena sokong dan bagi semangat dekat peserta² dari Malaysia kerana mereka bukan saja tunjukkan bakat yang ada pada mereka tapi mereka juga membawa nama Malaysia bersama.

Semoga Mimi, Shiha dan yang lainnya berjaya di sana. Malaysia Boleh!! :D


♥ Terima kasih kerana sudi membaca. Semoga mendapat info yang berguna. SHARING IS CARING kan?? *maaf penggunaan kata AKU* ♥

GIVEAWAY: 100 followers celebration by Zanna Ghazali.

Assalamualaikum..
Moshi² (^.^)v


Jom kita meriahkan dan support rakan blogger kita. Klik banner ye..


♥ Terima kasih kerana sudi membaca. Semoga mendapat info yang berguna. SHARING IS CARING kan?? *maaf penggunaan kata AKU* ♥

Tuesday, 17 November 2015

LIRIK : Terlalu Rindu - Eleena Harris

Assalamualaikum
Moshi² (^.^)v


Cahaya mentari di pagi hari
Sinarnya kaburi pandanganku ini
Hembusan angin menemani perjalananku
Yang menuju ke hatimu kekasih

Tapi mengapa ku masih rasa begini
Bila mahu bertemu mahu saja jerit

Terlalu rindu, terlalu rindu
Jujur aku terlalu rindu
Tiada lain selain rindu
Terlalu rindu, terlalu rindu
Jujur aku terlalu rindu
Tiada lain selain rindu

Oh bulan mana bintang
Mana dia kekasih seorang
Bantulah aku, aku dah buntu
Bintang di langit janganlah bersembunyi
Usahlah membisu bilang dia rindu aku

Ku tak perlu semua hadiah darimu
Ku cuma mahu kau ada depanku
Ku tak perlu semua hadiah darimu
Ku cuma mahu kau ada di depanku
Terlalu rindu, terlalu rindu
Jujur aku terlalu rindu
Tiada lain selain rindu
Terlalu rindu, terlalu rindu
Jujur aku terlalu rindu
Tiada lain selain rindu

Oh bulan mana bintang
Mana dia kekasih seorang
Bantulah aku, aku dah buntu
Bintang di langit janganlah bersembunyi
Usahlah membisu bila dia rindu aku

Cuba padamkan lampu lihat apa kau mampu
Jangan risau aku bantu
Setiap kerinduan tak dapat ditiupkan
Walaupun angin lembut bayu
Cuba kau teroka jauh sebentar
Kalau takut cuba intai tengok dunia sebenar
Tak perlu laju lari takut tidak menjadi
Mahu saja aku berdikari

Hembusan angin menemani perjalananku
Yang menuju ke hatimu kekasih
Tapi mengapa ku masih rasa begini
Bila mahu bertemu mahu saja jerit

Terlalu rindu, terlalu rindu
Jujur aku terlalu rindu
Tiada lain selain rindu
Terlalu rindu, terlalu rindu
Jujur aku terlalu rindu
Tiada lain selain rindu

Terlalu rindu, terlalu rindu
Jujur aku terlalu rindu
Tiada lain selain rindu
Terlalu rindu, terlalu rindu
Jujur aku terlalu rindu
Tiada lain selain 

p/s : aku pun tengah merindu ni. Tapi tak tahu siapa aku rindu, hehe (macam ni pun boleh ke? hmm..)

♥ Terima kasih kerana sudi membaca. Semoga mendapat info yang berguna. SHARING IS CARING kan?? *maaf penggunaan kata AKU* ♥

Monday, 16 November 2015

40 Fakta Menarik Tentang Kucing

Assalamualaikum..
Moshi² (^.^)v



KUCING! - Bila sebut sahaja haiwan bernama Kucing! sudah terbayang di fikiran kita akan kecomelan dan sifat manja haiwan kesayangan sahabat Nabi s.a.w bernama Abu Hurairah r.a ini kan?. Memang ada orang yang tidak suka pada kucing kerana alahan dengan bulunya atau rimas suka berak merata-rata tapi kebanyakkan orang memang suka dengan haiwan yang cukup istimewa ini.

Maybe kebanyakkan dari kita yang rasa serba tahu tentang kucing tetapi adakah benar kita tahu semua hal-hal berkaitan dengan kucing? Cuba semak 40 fakta unik tentang kucing di bawah ini, mungkin ada di antara fakta yang dinyatakan belum anda ketahui lagi.

1. Kucing memiliki 30 ruas tulang belakang, iaitu 5 kali lebih banyak dari manusia.

2. Kucing memiliki 230 tulang, iaitu 24 kali lebih banyak dari manusia.

3. Kucing tidak memiliki collarbone, sehingga membolehkannya masuk menerusi celah atau lubang selebar kepalanya.

4. Kelenturan tubuh kucing sangat menakjubkan, kaki depannya dapat diputar ke segala arah dan setengah bahagian tubuhnya dapat bergerak ke arah yang berlawanan.

5. Pendengaran kucing lebih sensitif dari manusia atau anjing. Had pendengaran kucing sejauh 65 khz, sedangkan manusia hanya 20 khz.

6. Kucing memiliki mata terbesar dibandingkan dengan mamalia lainnya (dalam hubungannya dengan besarnya tubuh).

7. Kucing tidak dapat melihat pada kegelapan total, akan tetapi ketajaman matanya pada malam hari sangat baik. Mata kucing memiliki lapisan perefleksi cahaya yang disebuttapetum yang dapat berfungsi untuk memperkuat cahaya yang memasuki retina mata.

8. Denyut nadi kucing normal antara 110-170 denyutan per menit (jika anda ingin melakukan pemeriksaan denyut nadi kucing, lakukan di paha belakang di bahagian sendi yang menghubungkan kaki dengan tubuh).

9. Kucing menarik nafas sebanyak 20-40 kali per menit.

10. Suhu tubuh kucing normal 102 °F atau 38.8 °C.

11. Kucing kampung dapat lari dengan kecepatan 31 mile per jam.

12. Kucing memiliki sistem saraf yang sangat sensitif.

13. Kucing dapat melompat ke ketinggian 5 kali tinggi badannya.

14. Setiap kucing memiliki nose pad yang sangat khas, sehingga tidak akan pernah ada dua kucing yang memiliki sidik hidung yang sama (sama seperti cap jari manusia atau belang pada kuda belang).

15. Kucing merespon panggilan wanita lebih baik daripada lelaki. Hal ini mungkin kerana suara wanita memiliki puncak yang lebih tinggi.

16. Orang yang alergi/alah terhadap kucing pada umumnya alergi terhadap air liur kucing.

17. Telah dibuktikan secara ilmiah bahawa mengelus-elus (membelai-belai bulu) kucing merupakan salah satu cara menurunkan tekanan darah manusia.

18. Purata umur kucing 15-16 tahun.

19. Untuk menentukan kesetaraan umur kucing dengan umur orang, mulailah dengan 20 tahun sebagai umur tahun pertama kucing, kemudian tambahkan 4 tahun umur manusia untuk setiap umur tahun kucing. Sebagai contoh : Jika kucing anda berumur 4 tahun bererti umurnya setara dengan 20 tahun (untuk umur 1 tahun) ditambah 3 x 4 tahun, iaitu setara dengan umur 32 tahun pada manusia.

20. Kucing memiliki daya menghidu yang sangat baik. Ini adalah alasan mengapa kucing tidak akan menggunakan bakul sampah kotor sebagai tempat untuk tidur. Kucing juga memiliki pendengaran yang bagus.

21. Kucing benci bau minyak wangi. Mereka juga membenci aroma limau atau lemon.

22. Kucing menganggap daerah yang memiliki bau amonia sebagai daerah eliminasi(pengasingan/penghapusan). Jadi, tidak dianjurkan untuk menggunakan amonia untuk membersihkan bau urin kucing.

23. Seekor kucing mengetahui perubahan dalam suasana hati tuannya. Oleh itu, kadang-kadang hal ini akan mempengaruhi kucing anda.

24. Di negara United Kingdom, suara kucing ditulis 'Miaow'. Dalam bahasa Inggeris yang digunakan di Amerika, suara kucing sering ditulis dengan 'Meow'. Di Indonesia, suara kucing sering ditulis dengan kata 'Meong'. Manakala dalam bahasa Jepun sering ditulis dengan kata 'Nya'.

25. Kucing termasuk haiwan yang sangat bersih. Mereka sering merawat diri dengan menjilati bulu mereka. Saliva atau air liur mereka adalah agen pembersih yang kuat tetapi dapat menyebabkan alergi pada sesetengah manusia. Kadangkala kucing memuntahkan semacam 'hairball' atau gulungan bulu yang terkumpul di dalam perutnya.

26. Kucing dapat menyimpan energi dengan cara tidur lebih sering berbanding haiwan lain. Lama tidur kucing bervariasi antara 12–16 jam per hari, dengan angka purata 13–14 jam. Tetapi tidak jarang juag dijumpai kucing yang tidur selama 20 jam dalam satu hari.

27. Pintu khusus kucing (cat flap) yang biasa terdapat pada pintu rumah terutama di barat, dimulakan pertama kali oleh Sir Isaac Newton (penemu hukum gravitasi).

28. Ekor kucing dipergunakan untuk menjaga keseimbangan, terutama ketika sedang melompat atau berlari.

29. Kucing memakan rumput dengan tujuan memperbaiki pencernaan dan membantu mengeluarkan bulu yang tertelan dan berkumpul di perutnya semasa membersihkan bulu.

30. Kucing betina matang secara seksual ketika berumur 6-10 bulan, sedangkan kucing jantan pada umur 9 -12 bulan.

31. Purata jumlah anak kucing dalam satu kelahiran adalah 2-6 ekor.

32. Dengkuran kucing (purring) tidak selalu menunjukkan bahawa kucing dalam keadaan nyaman/selesa. Kucing juga akan melakukan hal yang serupa dan lebih keras pada ketika dalam keadaan stres atau kesakitan.

33. Semua kucing memerlukan taurine (sejenis asid amino yang biasa ditemukan dalam sumber makanan seperti daging dan ikan) dalam makanan untuk mencegah kebutaan. Kucing juga harus mengambil sejumlah lemak dalam makanan kerana tidak dapat memproduksi lemak sendiri.

34. Ketika seekor kucing menggosokkan badannya ke kaki atau badan anda, ia sebenarnya sedang 'menandai' anda dengan baunya dan menyatakan anda sebagai pemiliknya.

35. Purata umur kucing yang hidup di luar rumah sekitar 3-5 tahun, sementara yang hidup di dalam rumah dapat mencapai umur 16 tahun atau lebih lama.

36. Purata waktu tidur kucing sekitar 16 jam.

37. Kaki depan kucing mempunyai 5 jari dan 4 jari pada kaki belakang. Kucing yang lahir dengan 6 atau 7 jari pada kaki depan dan tambahan jari pada kaki belakang disebutpolidaktil.

38. Kucing dewasa mempunyai 30 batang gigi, 16 batang di rahang atas dan 14 batang di rahang bawah.

39. Ada sekitar 9600 helai bulu tiap cm2 kulit bahagian atas dan sekitar 19200 helai bulu tiap cm2 kulit bahagian bawah.

40. Lidah kucing tidak dapat merasa kerana kurangnya sensor saraf perasa di lidah. Manusia mempunyai sekitar 9000 sensor saraf perasa di lidah, sedangkan kucing hanya mempunyai 473 buah. Ini bermakna nafsu makan kucing dipengaruhi oleh bau bukan rasa makanan.


p/s : Im catlover :D


♥ Terima kasih kerana sudi membaca. Semoga mendapat info yang berguna. SHARING IS CARING kan?? *maaf penggunaan kata AKU* ♥

Sunday, 15 November 2015

1St GIVEAWAY By MB

Assalamualaikum..
Moshi² (^.^)v


Salam Isnin semua. Mari hilangkan monday blues join GA ni. Klik banner ye.. See ya .




♥ Terima kasih kerana sudi membaca. Semoga mendapat info yang berguna. SHARING IS CARING kan?? *maaf penggunaan kata AKU* ♥

Friday, 13 November 2015

Giveaway Duit Saku & Bawal Aidijuma By Cik Tulip

Assalamualaikum..
Moshi² (^.^)v


Oleh kerana giveaway ni simple tak perlu follow banyak sangat itu ini so aku join. Mari kita meriahkan giveaway ni. Klik banner dan baca syarat² yang disediakan oleh owner.

Komen aku pasal blog Cik Tulip :

Blog Cik Tulip tersangatlah simple, warnanya yang putih dan suci tanpa dicemari dengan terlalu banyak gadget membuat orang yang singgah ke blog Cik Tulip tak tunggu lama untuk full loading page. Tak macam blog aku yang semak ni, hmm.. Rasa nak ada blog macam Cik Tulip lah..

Itu sajalah komen aku kang lebih² terkutuk blog sendri pulak, kecik hati sendiri pulak nanti (sampai macam tu sekali ka?) Good Luck u'olls.. Sekian






♥ Terima kasih kerana sudi membaca. Semoga mendapat info yang berguna. SHARING IS CARING kan?? *maaf penggunaan kata AKU* ♥

Berwajah Baru

Assalamualaikum..
Moshi² (^.^)v

Setelah sekian lama baru hari ini aku dapat tukar 'baju' blog aku, sudah bertahun rasanya aku guna. Macam kanak² riang kan yang dulu? sekarang ni pun lebih kurang jugak, tapi tak apalah buat sementara waktu.

Tak banyak perubahan yang aku buat, hanya tukar background saja, yang lain aku tak kacau. Kalau mahu bermain dengan kod ni kita perlu ada konsentrasi yang full kalau tak rosak jadinya.

#Throwback ;

Klik untuk 'pembesaran'

p/s : gonna miss this rainbow :(


♥ Terima kasih kerana sudi membaca. Semoga mendapat info yang berguna. SHARING IS CARING kan?? *maaf penggunaan kata AKU* ♥

Thursday, 12 November 2015

Kek yang Tak Menjadi T.T

Assalamualaikum..
Moshi² (^.^)v


Eee.. Malunya aku!! Entah apalah masalah kek aku ni, entah kenapa pulak tak menjadi kali ni. Aku bukanlah nak kata aku pro sangat dalam buat² kek ni, aku amatur saja budak baru nak belajarlah katakan. Dalam amatur² aku ni pun selalu menjadi jugak.

Sebabnya selama ni aku buat kek kaedah kukus sahaja bukan bakar² dalam oven a.k.a ketuhar. Iyalah, dalam rumah aku ni mana ada oven elektrik yang ada pun oven yang dibakar guna dapur gas. Tahu tak yang mana aku maksudkan?

Ini hah, yang aku maksudkan. .
Nak dijadikan cerita, sebenarnya aku baru beli oven tu, awal bulan baru² ni. Kononnya nak upgradekan skill dari kukus ke bakar. Sebenarnya kukus ni agak rumit  tau kerja dia, kalau dah minit² akhir kukusan tu kita kena jaga dan pastikan kek tu betul² masak kang terlebih masak nanti hangus pulak takdanya bunyi ting..ting.. macam oven elektrik tu, kan?

So masa hari ahad baru² ni (baru ada masa nak update, hee) kerajinan menjelma dan kebetulan myLittleBro midsem break so kami bekerjasamalah membuat kek itu. MyLittleBro ni peminat setia kek aku tau, termasuk myDad jugak. MyMom tak suka sangat sebab dia boleh buat lebih better katanya, hmm..

Aku tak tahulah mana silapnya, adakah sebab adunan kek yang aku buat tu sepatutnya untuk kukus, tapi aku memandai pergi bakar pulak? Kah aku yang sebenarnya tak pandai pakai oven ni? Maklumlah orang kampung kesian, jakun benda² canggih ni tapi gatal nak pakai jgk, hmm..

Betullah orang kata, masak ni seronok tapi itu kalau 'menjadi' apa yang kita masak boleh menghilangkan stress tapi kalau sebaliknya memang sakit hati kitew ni, huh! Nak tahu? Aku bernasib baik tyme tu, sebab myMom sudah tidur, so aku dengan myLittleBro pakat ambik yang elok saja yang boleh dimakan. Yang masih mentah dan hangus tu kami buang, kami ikat kemas² baik punya dengan kompek (beg plastik) dan kami buang dengan campur adukkan sampah yang lain supaya myMom tak perasan. Nampak tak ciri² penjenayah yang ada dalan diri aku? Haha..(ketawa jahat). Syukurlah sampai sekarang myMom tak tahu jenayah yang kami berdua sudah lakukan.

Tapi tak apa, aku akan cuba sampai aku dapat membaking sesuatu. Dah beli kenalah guna kan? Kalau tak rugi aku beli. Neway, kalau ada antara anda² yang membaca (ada ke?) entry ni? Bagilah komen, kenapa kek aku jadi sampai macam tu (malu nak tengok kek tu), dimana silap dan salah yang aku telah aku lakukan. Dan kalau sudi bagilah petua dan tunjuk ajar sekali ye?



♥ Terima kasih kerana sudi membaca. Semoga mendapat info yang berguna. SHARING IS CARING kan?? *maaf penggunaan kata AKU* ♥

Tuesday, 10 November 2015

Segmen kembara misteri burung hantu

Assalamualaikum..
Moshi² (^.^)v


Jom kita ramai² meriahkan segmen ni. Klik banner ok .

♥ Terima kasih kerana sudi membaca. Semoga mendapat info yang berguna. SHARING IS CARING kan?? *maaf penggunaan kata AKU* ♥

Saturday, 7 November 2015

Merawat Kucing yang Muntah Cacing

Assalamualaikum..
Moshi² (^.^)v


Adakah kamu seorang cat lover? Pernah tak kucing kamu mengalami muntah cacing? Sound weird kan? Geli pun ada, mesti korang terbayang macam manalah keadaan itu for those yang tak tahu kan?

Sebenarnya aku pun baru tahu pasal benda ni. Selama ni yang aku tahu kucing hanya berak cacing maaf* seperti yang dialami oleh kanak².

Sebelum ni aku dah ada seekor anak kucing yang mati sebab kecacingan, sedih tau. Aku bagi dia minum ubat cacing kanak², tapi umur dia tak panjang dan mungkin ubat tu tak sesuai untuk haiwan, Hmm.. itulah padah kalau nak jadi veterinar yang tak bertauliah.

Tanda² paling ketara kucing terkena ialah bila kucing kita tidak selera makan dan tidak bermaya serta tidak aktif seperti selalu. Masa nampak kucing aku dalam keadaan macam tu aku sudah agak dia alami kecacingan tu. Tapi bila kebetulan aku ternampak dia muntah dan ternampak benda yang bergerak dalam muntahnya punya terkejut beruk aku. Nasib cuma seekor cacingnya, kalau tak maybe aku dah berlari kegelian.

Oleh sebab aku tak mahu kucing aku menerima nasib yang sama macam kucing aku yang sebelum ni, aku google cara yang betul untuk rawat sakit kucing aku ni. Cari punya cari memang aku tak dapat. Tapi aku try jugaklah tips yang ada di google tu, Alhamdulillah kucing aku dah aktif semula dan bising macam selalu bila dia lapar.

Caranya, ambil 1/4 bawang putih lumat/tumbuk sampai halus. Kemudian campur dengan makanan kucing kamu. Tapi aku campur dengan susu sebab kucing aku tak mahu makan. So kalau susu senang sikit nak suap si kucing tu. TAPI kena ingat, bawang putih kalau berlebihan boleh membahayakan kucing kita. Tengoklah dulu keadaan kucing dalam 2-3 hari. Kalau tiada perubahan adalah baiknya kita bawa kepada yang pakar.

Ada satu aku pelik pasal cacingan kucing ni, sakit ni berjangkitkah ya? Sebabnya seekor demi seekor kucing aku dapat sakit yang sama. Kesian aku tengok kucing² aku tu, sedih tau. Tapi aku try jugak bagi bawang putih macam yang aku buat dengan kucing aku yang sudah sihat tu.

Oklah cukuplah untuk hari ini saja aku merepek. Selamat berhujung minggu semua. LOL ;)


♥ Terima kasih kerana sudi membaca. Semoga mendapat info yang berguna. SHARING IS CARING kan?? *maaf penggunaan kata AKU* ♥

Friday, 6 November 2015

LIRIK : TAEYANG - EYES, NOSE, LIPS

Assalamualaikum..
Moshi² (^.^)v


Romanized:

Mianhae mianhae hajima
Naega chorahaejijanha
Ppalgan yeppeun ipsullo
Eoseo nareul jugigo ga
Naneun gwaenchanha
Majimageuro nareul barabwajwo
Amureochi anheun deut useojwo
Nega bogo sipeul ttae
Gieokhal su itge
Naui meorissoge ne eolgul geuril su itge

Neol bonael su eomneun naui yoksimi
Jipchagi doeeo neol gadwotgo
Hoksi ireon na ttaeme himdeureonni
Amu daedap eomneun neo
Babocheoreom wae
Neoreul jiuji motae
Neon tteonabeoryeonneunde

Neoui nun ko ip
Nal manjideon ne songil
Jageun sontopkkaji da
Yeojeonhi neol neukkil su itjiman

Kkeojin bulkkoccheoreom
Tadeureogabeorin
Uri sarang modu da
Neomu apeujiman ijen neol chueogira bureulge

Saranghae saranghaetjiman
Naega bujokhaesseonna bwa
Hoksi uyeonirado
Hansunganmanirado neol
Bol su isseulkka
Haruharuga buranhaejyeo
Ne modeun ge galsurok huimihaejyeo
Sajin soge neoneun wae
Haemarkge utneunde
Uriege dagaoneun ibyeoreul moreun chae

Neol bonael su eomneun naui yoksimi
Jipchagi doeeo neol gadwotgo
Hoksi ireon na ttaeme himdeureonni
Amu daedap eomneun neo
Babocheoreom wae
Neoreul jiuji motae
Neon tteonabeoryeonneunde

Neoui nun ko ip
Nal manjideon ne songil
Jageun sontopkkaji da
Yeojeonhi neol neukkil su itjiman

Kkeojin bulkkoccheoreom
Tadeureogabeorin
Uri sarang modu da
Neomu apeujiman ijen neol chueogira bureulge

Namaneul barabodeon neoui kkaman nun
Hyanggiroun sumeul dameun neoui ko
Saranghae saranghae naege soksagideon geu ipsureul nan..

Neoui nun ko ip
Nal manjideon ne songil
Jageun sontopkkaji da
Yeojeonhi neol neukkil su itjiman

Kkeojin bulkkoccheoreom
Tadeureogabeorin
Uri sarang modu da
Neomu apeujiman ijen neol chueogira bureulge


English Translation:

Don’t be sorry,
that makes me more pitiful.
With your pretty red lips
please hurry, kill me and go.
I’m all right.
Look at me one last time
Smile like nothing’s wrong,
so when I miss you I can remember.
So I can draw your face in my mind.

My selfishness that couldn’t let you go
turned into an obsession that imprisoned you.
Were you hurt because of me?
You sit silently.
Why am I a fool, why can’t I forget you.
You’re already gone.

Your eyes, nose, lips
Your touch that used to touch me,
to the ends of your fingertips.
I can still feel you

but like a burnt out flame,
burnt and destroyed
all of our love
it hurts so much, but now I’ll call you a memory.

Love you, loved you
I must have not been enough
Maybe I could see you just once by coincidence.
Everyday I grow restless,
Everything about you is becoming faint.
You smile back in our pictures,
unknowing of our approaching farewell.

My selfishness that couldn’t let you go
turned into an obsession that imprisoned you
Were you hurt because of me?
You sit silently.
Why am I a fool, why can’t I forget you.
You’re already gone.

Your eyes, nose, lips
Your touch that used to touch me,
to the ends of your fingertips.
I can still feel you

but like a burnt out flame,
burnt and destroyed
all of our love
it hurts so much, but now I’ll call you a memory.

Your black eyes that only saw me
Your nose that held the sweetest breath
Your lips that whispered ‘i love you, i love you’..I….

Your eyes, nose, lips
Your touch that used to touch me,
to the ends of your fingertips.
I can still feel you

but like a burnt out flame,
burnt and destroyed
all of our love.
it hurts so much, but now I’ll call you a memory.

-THE END-

 p/s : layan kpop sekali-sekala






♥ Terima kasih kerana sudi membaca. Semoga mendapat info yang berguna. SHARING IS CARING kan?? *maaf penggunaan kata AKU* ♥

GIVE AWAY PARTAY!!

Asalamualaikum..
Moshi²(^.^)

Klik banner di atas untuk join :)


Walaupun ucapan selamat hari jadi tu klise, tapi itulah ayat yang selalu buat kita terharu dan gembira. Itu menandakan ada yang ambil berat dan ingat dengan kita. So ;

Sanah Helwa Hana, semoga sihat selalu, berjaya dunia dan akhirat. Gembira selalu bersama keluarga dan kawan². Tiada hadiah yang lebih bernilai selain doa. Semoga dirahmati sentiasa :)



♥ Terima kasih kerana sudi membaca. Semoga mendapat info yang berguna. SHARING IS CARING kan?? *maaf penggunaan kata AKU* ♥

Segmen Carik Bloglist Blog Encik Kidal

Assalamualaikum..
Moshi² (^.^)v



Hari ini dah last day. Cepat² kita join sebelum terlambat. Terima kasih sis Ena sebab tag kita. Selamat bersegmen. 

Tagged you :)


♥ Terima kasih kerana sudi membaca. Semoga mendapat info yang berguna. SHARING IS CARING kan?? *maaf penggunaan kata AKU* ♥

Wednesday, 4 November 2015

3D GIVEAWAY BY IY&SYARIZWAN

Assalamualaikum..
Moshi² (^.^)v


Mari kita join giveaway ni, simple saja syarat²nya. Klik banner kat atas ye..


♥ Terima kasih kerana sudi membaca. Semoga mendapat info yang berguna. SHARING IS CARING kan?? *maaf penggunaan kata AKU* ♥

Giveaway CINTA by CN

Assalamualaikum..
Moshi² (^.^)v

giveaway, giveaway novel, giveaway cinta

Klik banner untuk join


Assalamualaikum dan salam sejahtera

Sempena Jualan Gudang Karangkraf yang lalu, CN telah memborong beberapa novel CINTA. Jadi sukacitanya disini bahawa CN ingin memberi 3 buah novel CINTA kepada peserta Giveaway CINTA by CN melalui random.org. Pemenang novel adalah 3 orang. Bukan itu sahaja, 10 peserta bertuah akan dimasukkan ke dalam bloglist Januari 2016 CN. Hah ! Best tak? 


Syarat-syaratnya Giveaway CINTA by CN : 


1. Follow blog CikguNorazimah

2. Add To Circle  G+CikguNorazimah


4. Follow Instagram cikgunorazimah (jika ada)  

5. Buat entri bertajuk "Giveaway CINTA by CN"  

6. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.  

7. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen ini

8. Giveaway ini akan berlangsung dari 1 - 30 November 2015 dan keputusan pemenang akan diumumkan pada 5 Disember 2015.


Copy Coding Entri Yang Disediakan Ini :


Kredit untuk Kak Mialiana

YES 2015

~ Sharing is caring from Cikgu Norazimah ~



♥ Terima kasih kerana sudi membaca. Semoga mendapat info yang berguna. SHARING IS CARING kan?? *maaf penggunaan kata AKU* ♥

Tuesday, 3 November 2015

Izzat Azhar buat Review Blog

Assalamualaikum..
Moshi² (^.^)v


Jom reramai kita meriahkan contest ni, manalah tahu ada antara kita yang bertuah terpilih. Just klik banner dan follow arahan yang diberi oleh owner. Cepat², sementara contest masih berjalan. Good luck :)


♥ Terima kasih kerana sudi membaca. Semoga mendapat info yang berguna. SHARING IS CARING kan?? *maaf penggunaan kata AKU* ♥

Monday, 2 November 2015

22 # Wordless Tuesday (Hilangkan Stres)

Assalamualaikum..
Moshi² (^.^)v


p/s : Yang mana satu cara kamu? 


♥ Terima kasih kerana sudi membaca. Semoga mendapat info yang berguna. SHARING IS CARING kan?? *maaf penggunaan kata AKU* ♥

SEGMEN : Be On Fixqrimalek's Bloglist

Assalamualaikum..
Moshi² (^.^)v


Jom join segmen ni ramai².. Klik banner di atas dan follow rules yang diberi. Jangan risau, rulesnya tidaklah membebankan sangat, hee.. 

Tag awak :)


♥ Terima kasih kerana sudi membaca. Semoga mendapat info yang berguna. SHARING IS CARING kan?? *maaf penggunaan kata AKU* ♥