Today L.O.V.E ★ Tiada Insan Suci Tanpa Dosa Pada Masa Lalu, Tiada Insan Berdosa Yang Gelap Masa Depannya..- SETIA HUJUNG NYAWA-.

Wednesday, 28 October 2015

Ena Mencari 10 Blogger Bertuah Di aeinnamusa.com

Assalamualaikum..
Moshi² (^.^)v


Jom kita join ramai², manalah tahu kita antara yang bertuah. Kalau nak join klik banner dan baca syarat² yang diberi. Jangan risau syarat² simple saja. Good luck for you and for me :)


♥ Terima kasih kerana sudi membaca. Semoga mendapat info yang berguna. SHARING IS CARING kan?? *maaf penggunaan kata AKU* ♥

FILEM Review : LOVE SUPERMOON

Assalamualaikum..
Moshi² (^.^)v


Hello :) .. Korang dah tengok tak filem ni? Belum?! Laa.. ruginya, best tau filem ni. Hari aku tengok sedutan dekat tv macam best saja ceritanya. Aku pun sebenarnya belum tengok lagi. Maklumlah cinema dekat  Tawau ni lambat sikit, sedangkan Polis Evo sendiri belum lagi keluar² sempat  agaknya keluar dekat astro first dulu.

Cerita ni kira flashback zaman sekolah dulu² yang ada abang angkat, kakak angkat, adik angkat, senior minat junior ataupun junior minat senior. Maybe masih ada kot macam ni dekat sekolah zaman sekarang, tapi bezanya sekarang lagi canggihlah, dulu penghubung hanya surat yang dikarang sampai berlembar² tapi sekarang kan sudah canggih, segalanya hanya dihujung jari.

Mesti korang pernah alami jugakkan? Aku dulu abang angkat dekat sekolah tak adalah, kakak angkat saja, biasalah bukan budak hot, rupa pun biasa² saja. Tapi tulah, best jugak ada kakak angkat ni, selalu main kirim² surat bagi kata² semangat bila nak dekat exam atau ujian, minta tunjuk ajar dalam surat tu pun sempat jugak. Dah lama, aku tak dengar cerita kakak angkat aku tu, tak tahu apa khabar dia sekarang, tak tau apa yang dia buat sekarang, hmm.. Semoga beliau baik² saja.

Tapi kalau bab minat² ni memang banyak aku minat senior² sekolah dulu, lebih² lagi kalau senior/junior tu ahli sukan dan ada rupa haa.. aku dengan kawan² tak lepaskan peluang, masing² main cop²lah siapa yang kami minat, ada kawan² aku tu dengan beraninya berkawan dan terus berangkat takpun lagi expert terus jadi gf/bf dengan senior/junior yang diorang minat. Tapi aku tak berani, hanya mampu minat dalam diamlah, hee.. Lagi sadis bila terminat kawan sekelas sendiri. Bila ingat² balik rasa lucu dan tertanya sendri, macam manalah aku boleh minat dia, hahaha..

Memang luculah bila ingat kenangan zaman sekolah ni, kalau tengok filem ni automatik kita terimbau zaman kita dulu. So, meh kita baca sinopsis filem dan tengok trailernya :

SINOPSIS FILEM LOVE, SUPERMOON
Mengisahkan tentang persahabatan lima orang sahabat yang bermula sejak bangku sekolah dan bagaimana persahabatan mereka berkembang sehingga ke zaman universiti, alam perkerjaan dan bagaimana mereka mula bertemu pasangan hidup dan mendirikan rumah tangga. Razak (Farid Kamil) dan Triz (Nadiya Nisaa) sudah mengenali antara satu sama lain sejak di bangku sekolah lagi kerana sahabat baik Razak, Sulayman (Azhar Sulaiman) merupakan kekasih kepada Nina (Rita Rudaini) yang berkawan baik dengan Triz. Razak dan Triz hanya mengetahui tentang perihal masing-masing menerusi ‘gossip’ yang disampaikan oleh rakan baik mereka.
 Setelah menamatkan zaman universiti, Triz bekerja di pusat panggilan bagi sebuah syarikat automobil yang bercita-cita untuk menjadi seorang penulis, tetapi malangnya, hasil tulisan Triz sering ditolak oleh syarikat-syarikat penerbitan sehingga menyebabkan teman lelaki Triz, Azman (Azhar Sulaiman) tidak menyokong hasratnya untuk menjadi penulis. Walaupun Azman merupakan seorang lelaki yang ego dan senantiasa menghalang Triz dari mencapai impiannya, Triz tetap menyayangi Azman kerana sifat negatifnya itu dianggap sebagai tanda cinta Azman kepada Triz.
 Berlainanan pula dengan Razak, beliau berjaya menjadi seorang doktor dan amat dikenali kerana sifat ‘playboy’ dan sering bertukar pasangan. Selepas bertahun-tahun mengharungi pelbagai masalah cinta dan liku-liku kehidupan, Razak dan Triz dipertemukan oleh takdir dalam keadaan di mana kedua-duanya mahu memulakan kehidupan yang baru.


p/s : Maaflah kalau merepek panjang sangat, hee.. peace yo!

♥ Terima kasih kerana sudi membaca. Semoga mendapat info yang berguna. SHARING IS CARING kan?? *maaf penggunaan kata AKU* ♥

Monday, 26 October 2015

Segmen Ucing Nak Url 2

Assalamualaikum..
Moshi² (^.^)v

http://ucingkadayan.blogspot.com/2015/10/segmen-ucing-nak-url-2.html

Hi Blogger Kali ini Saya Nak Buat Segmen "Ucing Nak Url Bahagian 2" Kepada yang ketinggalan Segmen Ucing Nak Url Bahagian 1.Bolehlah Menyertai Segmen ini.
Syarat-syarat nya Mudah :
1) Masukkan Email Anda Kekotak (Animasi Melalui Email Mudah) Tekan Subscribe dan Cek Email Anda   Aktifkan.
2) Buat Tajuk Post " Ucing Nak Url 2 "
3) Copy Semua Coding yang telah disediakan di box dan Paste ke dalam ruangan html dan publish.
4) Tinggalkan Url Post Anda ke Ruangan Komen Disini.
 Jom ramai² kita join segmen ni..
♥ Terima kasih kerana sudi membaca. Semoga mendapat info yang berguna. SHARING IS CARING kan?? *maaf penggunaan kata AKU* ♥

Sunday, 25 October 2015

L U P A

Assalamualaikum..
Moshi² (^.^)v

Holla fellas, Selamat hari isnin korang, ada tak yg monday blues hari ni? Itu commonlah kan? Aku pun kadang monday blues jugak, tp hari ni tidak. Iyalah dah hujung bulan kot, nak² lagi hari ni isnin terakhir bulan oktober tahun ni, gila kau tak happy?! Tapak tangan kanan ni sudah gatal rasanya nak pegang duit, wuuu tashabanyerrrr..
Ok la, aku bukan mahu bercerita pasal monday blues, apalagi pasal gaji. Memang tak lah! Tengok title tu? Haaa.. Pendek saja tajuknya bukan? Tak tahu mahu letak title apa sebenarnya, itu saja yang terpikir so letak sajalah yang penting ada bersangkutan, tak gituw?

Beberapa malam sebelum ni, (entah malam bila dah lupa) mata aku ni tak
boleh tidur lagi, so ringanlah tangan aku mencapai telefon tak seberapa pintarku yg ada di sisi masa tu, lalu aku tekan keypad telefon dan cari blog aku sendiri. Itu pn terpaksa cari dekat google (Realiti si Mata Kuyu), nak cari guna url memang tak ingat. Siapa suruh letak url panjang² sendiri terkial². Nasiblah belum ada lagi blogger bagi nama blog dia sama macam aku, kira nama blog
aku ni masih rare lagilah kn? (bangga sikit)

Okey back to story, aku godek²lah blog aku ni, aku baca entry aku yang lepas². Kadang tu sampai terdetik di hati "tak sangka, pandai jugak aku berblogging, walaupun tak sehebat Keknis atau Ben Ashari, heeeee". Astagfirullahalazim TERpuji diri sendirilah pulak, maafkan saya =.='..
Then tiba² terjumpa pulak entry ni..




Seriously, aku betul² tak ingat. Aku memang lupa ada kejadian macam ni jadi dengan aku. Tapi bila fikir² balik takkanlah aku nak tulis suka² kan? Takkanlah aku yg reka² cerita pasal tu pulak kan? Apa faedah aku dapat? Nak kata mahu dapat publisiti, memang tak lah, apa lagi kontroversi ingat aku ni artis?! Hmm, tp betul aku lupa tika dan saat itu. Kalau kamu rasa nak baca penuh entry ni, pergi sini ye.

Orang yang tidak aku kenali yang aku gambarkan dalam entry tu memang tak dapat aku gambarkan lagi, im totally lost! Betul² lupa siapakan gerangan hamba Allah yg telah mengeluarkan kata² yang harap²lah menjadi realiti tu. Siapa tak nak kaya kan? Mestilah semua mahu, kamu mahu kan? Aku pun mahu jugak. Tapi itulah, sampai sekarang tak kaya² jugak. Macam mana nak kaya, kalau tak
ada kemajuan dalam diri sendiri masih di tampuk yang lama, masih jadi kuli², masih makan gaji.

Allahualam, itu semua rahsia Allah. Mana tahu esok lusa masinlah mulut orang tu kan? AminInshaALLAH. Kita ni hanya mampu merancang Allah yang tentukan segalanya, sebagai manusia kita kena berusaha untuk majukan diri sendri, tapi kenalah jugak berdoa kan, supaya lebih berkat usaha kita. Akhir sekali kita kenalah tawakal dan redha dengan segala ketentuannya. kipidap don gibab..
Yang terbaik biasanya datang terlambat, Allah lebih tahu yang terbaik untuk kita. Yang terbaik itu pula mungkin tidak sama dengan apa yang kita inginkan. Yakinlah, usah bersedih.



♥ Terima kasih kerana sudi membaca. Semoga mendapat info yang berguna. SHARING IS CARING kan?? *maaf penggunaan kata AKU* ♥

Friday, 23 October 2015

Segmen Blogwalking YanieYusuf.com

Assalamualaikum..
Moshi² (^.^)v


Jom ramai² kita join segmen ni. Klik banner kalau nak join ye?


♥ Terima kasih kerana sudi membaca. Semoga mendapat info yang berguna. SHARING IS CARING kan?? *maaf penggunaan kata AKU* ♥

Senarai Negara Yang Mempunyai Kelajuan Internet Paling Laju & Paling Lambat

Assalamualaikum..
Moshi² (^.^)v
Top 10 in Desktop Speeds (in seconds)
Slovak Republic (3.3)
South Korea (3.5)
Czech Republic (3.7)
Netherlands (3.9)
Japan (4)
Denmark (4.3)
Switzerland (4.3)
Sweden (4.5)
Belgium (4.6)
Norway (4.8)

Bottom 10 in Desktop Speeds (in seconds)
Chile (10)
Colombia (10.2)
Peru (11.7)
Brazil (11.8)
Argentina (12.8)
Malaysia (14.3)
Venezuela (14.9)
India (15.1)
Philippines (15.4)
Indonesia (20.3)

Top 10 in Mobile Speeds (in seconds)
South Korea (4.8)
Denmark (5.2)
Hong Kong (5.9)
Norway (6)
Sweden (6.1)
Estonia (6.2)
Czech Republic (6.3)
Japan (6.4)
Romania (7.5)
Slovak Republic (7.6)

Bottom 10 in Mobile Speeds (in seconds)
Malaysia (12.7)
Indonesia (12.9)
Singapore (12.9)
Mexico (14.1)
Brazil (15.8)
Argentina (16.3)
India (16.4)
Thailand (17.4)
Saudi Arabia (21.2)
United Arab Emirates (26.7)

Ejen carian internet terbesar dunia, Google telah mengesahkan bahawa negara Malaysia adalah antara negara yang paling lama mengambil masa untuk loading Web pages di PC mahupun Laptop mereka, berdasarkan kajian yang dilakukan oleh Google.

Anggaran masa yang diambil untuk loading sesuatu web pages di sebuah komputer adalah sekitar14.3 saat dan meletakkan Malaysia di kedudukan ke-5 dalam golongan sambungan internet paling perlahan berbanding negara-negara seperti Colombia, Argentina dan Peru.

Menurut satu laporan yang dikeluarkan oleh Bloomberg berdasar kajian Google menyatakan bahawa Venezuela dan India serta jiran kita Indonesia dan Asean Filipina masih berada ditahap terendah dari  Malaysia.


Walaubagimanapun jika menggunkan internet melalui telefon, Malaysia berada ditangga teratas dalam senarai sambungan internet paling lembab dengan purata masa yang diambil adalah 12.7 saat.


Sumber : Google

♥ Terima kasih kerana sudi membaca. Semoga mendapat info yang berguna. SHARING IS CARING kan?? *maaf penggunaan kata AKU* ♥

21 # Wordless Friday (MAAFKAN SAYA)

Assalamualaikum..
Moshi² (^.^)v



♥ Terima kasih kerana sudi membaca. Semoga mendapat info yang berguna. SHARING IS CARING kan?? *maaf penggunaan kata AKU* ♥

Wednesday, 21 October 2015

FILEM Review : GOOSEBUMPS

Assalamualaikum..
Moshi² (^.^)v


Hai korang, hari ni tetiba rasa nak review filem pulak. Nak feeling² jadi pengkritik filem kunun, hee.. Aku ni bukanlah kaki wayang sangat pun, tapi bila ada kawan ajak pergi tengok wayang memang aku pantang, pantang menolak mesti pergi. Kadang tu, kalau tahu ada movie best tengah main, rasa nak pergi saja tengok walaupun seorang diri, tapi bila difikir² balik memang tak best pergi sorang² rasa dunia ni sunyi sangat. Kalau pergi dengan kawan² sure happening giler, gempak gitu..

Sebelum ni memang ada ternampak ‘behind the scene’ filem ni. Nampak macam best rasa tak sabar nak tengok pun ada. Bila dah tengok, memang cerita ni best, santai, kelakar dan tidaklah seram sangat sampai buat kita meremang.  Semua lapisan masyarakat boleh tengok, walaupun ada part² yang tak sesuai untuk kanak² tapi tak banyaklah, sikit je kot, hehe..

Filem ni banyak guna karakter novel yang dikatakan betul² hidup selepas penulisnya menulis buku tersebut. Dalam filem ni Slappy The Dummy lah yang jadi ketua untuk semua watak² dalam novel. Lebih kurang nak keluar dan balas dendam pada penulis buku tu. Dia telah melepaskan semua watak tersebut dan cuba memusnahkan bandar yang manusia lain duduk. Karakter yang buat saya gelak banyak ialah karakter Champ yang dilakonkan oleh Amy Ryan. Dia sememangnya kelakar dan bendul orangnya, ada saja benda yang dia buat akan buatkan kita tergelak, tak kering gusilah bila menonton.

Inilah Slappy The Dummy, seramkan pandangannya? wuuu~
Okeylah, meh kita baca sinopsis filem nie, dan tengok trailernya (saja);
Filem Goosebumps ini menceritakan bagaimana seorang lelaki bernama Zach (Dylan Minnette) yang risaukan Hannah(Odeya Rush) yang mempunyai seorang ayah yang bernama R.L Stine (Jack Black) begitu garang pada awal pertemuannya sebagai jiran baru. Zach merasakan yang dia sudah jatuh hati dengan Hannah dan mengambil berat pada apa yang akan berlaku pada Hannah bila dimarahi oleh ayahnya. Sehinggakan pada satu malam, Zach menyelinap masuk ke dalam rumah Hannah (walaupun telah diberi amaran oleh ayah Hannah untuk menjauhi rumahnya). Di sini bermula ceritanya apabila Zach telah membuka salah satu buku yang dikunci dan tanpa diketahui olehnya yang buku itu mempunyai “nyawa” yang tersendiri. Selebihnya, anda tengoklah sendiri.. 


p/s : aku tak pandai sangat nak kritik² nie, apa yang aku tulis hanya pendapat semata-mata, kalau kamu ada pendapat lain bolehlah komen ye? 



♥ Terima kasih kerana sudi membaca. Semoga mendapat info yang berguna. SHARING IS CARING kan?? *maaf penggunaan kata AKU* ♥

Monday, 19 October 2015

Ieka Farhana Mencari Bloglist

Assalamualaikum..
Moshi-moshi (^.^)v


Macam mana boleh terjebak dalam dunia blogging?

Err.. macam mana ya? Aku pun dah lupa, kejap aku refresh dulu otak aku nie.. Hmm.. seingat akulah kan (ini pun dengan ingatan yang samar²), aku terjebak sebab aku berminat dengan cara penulisan & cara mereka menyampaikan apa yang nak disampaikan, ada yang sempoi, santai, bersahaja dan ada juga yang agak skema macam tengah baca keratan akhbar rasanya.  Entry² yang mereka update pun tak kurang hebatnya, ada yang bagi info dan ada yang sekadar bercerita mengenai diri mereka, tapi kebanyakkan menyeronokkanlah.

Dan lagi sebabnya, aku nie jenis yang suka berkongsi cerita, info dan macam², TAPI tak suka bercakap, malas nak buka mulut. So aku pikir dengan berblogging nielah jalan yang terbaik. Okey, itu saja kot. Nanti lebih² terlebih patah perkataan pulak, hehe..

Kena tag dua orang rakan kan EJUM & AINI SHA .. Kalau yang lain nak join pun oleh, klik banner dan baca syarat² yang owner dah bagi. Sekian..








♥ Terima kasih kerana sudi membaca. Semoga mendapat info yang berguna. SHARING IS CARING kan?? *maaf penggunaan kata AKU* ♥

Saturday, 10 October 2015

SERONOKNYERR.. HAPPYNYERRR.. (terlupa email dan password)

Assalamualaikum
Moshi-moshi [^.^]v


Helooo u'olls.. Im backkk~~ :):):)

Happy yang teramat aku rasa hanya Tuhan saja yang tahu. Rasa macam mahu melompat² pun ada. Punyalah lama aku tak update blog aku ni, dah bertahun dah. Kalau rumah maybe dah usang dan yang paling menakutkan maybe dah ada tetamu yang tak diundang menghuni rumah ni. Wuuu... sooo creepyy..

Masa tengok kawan² update blog diaorang rasa sakit pulak hati ni dengan diri sendiri, tangan ni rasa gatal nak ketuk² keyboard, kat otak aku pulak mencurah² idea yang masuk, tapi tersia macam tu sajalah, hmm.. Aku pun tak tahulah kenapa aku boleh lupa password dan lagi sandi emailnya pun aku lupa sekali, hmm.. (teruknya perangai!)

Betullah orang kata, sekarang ni semua di hujung jari, taip saja apa nak, puhh!! dengan sekelip mata (itupun kalau line kita lajulah, kalau tak tunggulah loading ye) banyaklah pilihan yang bersangkutan dengan apa yang kita taip. Nasib aku baiklah jugak, sekejap saja dah dapat apa yang aku cari. Terima kasihlah owner blog ini, kerana entry yang dia kongsi membolehkan aku bermanja lagi dengan blog aku ni, hee .. 

Oleh kerana aku happy, jom kita menikmati lagu ni, hee .. 


p/s : until we meet again, xoxo :)


♥ Terima kasih kerana sudi membaca. Semoga mendapat info yang berguna. SHARING IS CARING kan?? *maaf penggunaan kata AKU* ♥